Van het bestuur

24 december 2020 16:30

Marcel Rijpstra

Het kalenderjaar loopt ten einde en we gaan de feestdagen in. Kunnen we het nog wel feestdagen noemen nu we in deze situatie zitten en (bijna) niemand mogen ontvangen? Het zijn rare tijden en zo ook voor onze club. Het verenigingsgevoel is weggezakt doordat we geen gebruik kunnen maken van onze (sociale) ontmoetingsplaats, de kantine. De jeugd kan gelukkig nog trainen en heeft een vervangend programma gehad voor de zaterdagen, maar de senioren komen er bekaaid af. Is het dan alleen maar kommer en kwel? Nee, zeker niet! We hebben ook fantastische momenten en zaken om positief op terug te kijken in 2020. Ondanks dit enorme moeizame jaar is er toch verbinding en energie in onze club.

Laten we beginnen met de nieuwe loot aan de stam van onze vereniging. Enkele weken na de algemene ledenvergadering in het voorjaar, waar werd besloten om te starten met zaterdagvoetbal, werden de eerste contouren van een eerste elftal al zichtbaar. Enkele spelers van de zondag gingen over, oud-leden kwamen weer terug en tezamen met nieuwe spelers vormden zij het nieuwe team. Daarnaast waren het JO19-spelers, ook samen met oud-spelers, die na het seizoen een tweede team op de zaterdag mogelijk maakten.

Onze vereniging heeft een enorme ‘boost’ gekregen van de start van het zaterdagvoetbal en de grondige wijziging van het sponsorbeleid. Dat is fantastisch natuurlijk. Door de seniorenteams verantwoordelijk te maken voor de binding met sponsoren hebben we dit jaar een kleine 30 nieuwe overeenkomsten kunnen laten tekenen. Deze zijn zichtbaar geworden op de borden rond het veld, het nieuwe bord op het kassahokje, door middel van vlaggen voor de hoofdsponsors, een heuse welkomstboog, op de teampagina’s op de website en een Mr. Spark die ons sportcomplex bezoekt bij evenementen.

Ondanks de vorming van de zaterdagpoot heeft FVC nog steeds een sterk eerste team op de zondag in de eerste klasse. Ook hier werden oud-leden verwelkomd om het team weer compleet te maken. Ook kwam er een nieuwe assistent-trainer bij het team die zelf ook speler is. De andere twee zondagteams bleven en schoven een nummertje naar voren in hun teamaanduiding. FVC is dus ook nog steeds een zondagsclub, zoals van oudsher.

Door de gevolgen van corona is onze accommodatie meerdere keren afgesloten geweest en dan hebben we het vooral over de kantine die nu weer enkele maanden dicht is. Allemaal erg vervelend natuurlijk, maar het zou FVC niet zijn als hier voordeel uit werd getrokken. Deze tijd heeft ons de gelegenheid gegeven om zaken aan te pakken en uit te voeren. Zo is de materiaalruimte gerenoveerd en is er nu een eigen plaats voor de voetbalkarren en de andere materialen. Ook de opslagruimte van FVC is onder handen genomen en opgeruimd. Ook hebben de deuren, kozijnen, kleedkamers en het gebouw buitenom een nieuw likje verf gekregen. Onze velden op het sportcomplex zijn opgeruimd, doelen voorzien van nieuwe netten en de ballenvangers gerepareerd.

Ook is er hard gewerkt om de financiële administratie op orde te krijgen en deze is in zijn geheel geautomatiseerd. Het nieuwe systeem, waar veel tijd in is gestopt en ging zitten, zorgt ervoor dat we ‘a la minute’ inzicht hebben waar we financieel staan. Zonder daar verder op in te gaan weet iedereen dat voetbalclubs het momenteel financieel moeilijk hebben vanwege wegvallende inkomsten. De ledenadministratie is uitvoerig geschoond en aangevuld. Ook hebben we media monitoren aangeschaft. Bij de ingang van ons clubhuis hangt er een achter het raam waarop de trainingstijden, trainers, wedstrijden, scheidsrechters, kleedkamers en velden te zien zijn naast andere informatie. De andere in de kantine laat de standen zien van de verschillende teams aangevuld met nieuws, foto’s en informatie. En dit allemaal automatisch vanuit de database en zelfs de schermen gaan vanzelf aan en uit op de ingestelde tijden.

Al deze zaken geven toch weer dat verenigingsgevoel, samen iets doen voor de club en ervoor zorgen dat het beter wordt of wordt uitgevoerd. Dat geldt ook voor de FVC Kerstactie waar we in een ruime week 1.157 banketstaven verkochten en de clubkas een flinke ‘injectie’ kreeg.

Hulde aan onze vrijwilligers en Commissie Activiteiten die samen de schouders hieronder hebben gezet en dit mogelijk maakten, naast en bovenop de overige acties, zoals Jantje Beton en De Grote Clubactie, in het afgelopen jaar!

Bestuurlijk zijn er ook wijzigingen. Ida Beek heeft onlangs met ‘pijn in het hart’ te kennen gegeven te stoppen als bestuurslid en vrijwilliger. Ida is een echte FVC’er met een enorme betrokkenheid, die jarenlang waanzinnig veel voor de club heeft betekend en scherp was in het bestuur. Heel veel dank Ida. We moeten nu gaan kijken op welke manier we de kantine opnieuw moeten gaan organiseren. Jeroen ten Brink is als bestuurslid toegetreden welke versterking we enorm waarderen. Jeroen zal zich in eerste instantie vooral bezig houden met jeugdzaken.

Dan is er nog het vraagstuk omtrent een mogelijke verhuizing van FVC naar Middelsee, omdat het op Wiarda vrij druk is. Tot nu toe is dit nooit verder gekomen dan oriënterende gesprekken met de Gemeente. Een mogelijke verhuizing onder de voorwaarden van FVC kan natuurlijk ook kansen bieden. Het bestuur van FVC heeft echter onlangs aan de Gemeente te kennen gegeven dat zij met de huidige voorstellen van de Gemeente op geen enkele manier wordt geholpen.

Het bestuur heeft daarom ook besloten om binnenkort een peiling te doen onder de leden met de vraag in hoeverre er animo voor verhuizen is onder de gestelde condities. Uiteraard zal de uitslag van deze enquête van invloed zijn op de beslissing die het bestuur zal nemen om wel of niet verder te gaan in het overlegproces met de Gemeente. Het ligt in de bedoeling dat eind januari hieromtrent duidelijkheid zal komen.

En dan 2021 waar we in ieder geval nog tot 19 januari minder kunnen en mogen. Zoals het nu staat kan de jeugd dan weer trainen zoals ze ook de afgelopen maanden hebben gedaan. Voor de senioren is het nog niet duidelijk en dat geldt ook voor een hervatting van de competities. Laten we hopen dat de maatregelen die worden getroffen om het virus in te dammen werken en dat we vrij snel weer ook het verenigingsleven kunnen hervatten. Want die gezelligheid in de kantine, wie mist die nu niet en daarom ben je toch (ook) lid van een vereniging.

Het bestuur van FVC wenst iedereen hele fijne feestdagen en een vooral gezond en sportief 2021.
Tot volgend jaar!

Bestuur FVC

Delen

Lees meer over:
FVC Bestuur

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!