Welkom (terug) bij FVC !

6 september 2017 11:15

Marcel Rijpstra

De zomervakantie is weer voorbij, de scholen weer begonnen en zo ook de trainingen, de bekerwedstrijden en de eerste toernooien. Seizoen 2017-2018 is begonnen en we heten al onze leden en ook nieuwe leden welkom (terug) bij FVC. Dat geldt natuurlijk ook voor al onze vrijwilligers die ervoor zorgen dat deze club ‘draait’ en onze leden kunnen voetballen. Een nieuw seizoen betekent ook veranderingen en de meest opvallende worden in dit bericht beschreven.

Accommodatie

Zoals iedereen weet en waarschijnlijk al heeft gezien zijn de twee nieuwe kunstgrasvelden op sportcomplex Wiarda in aanbouw, maar helaas nog niet gereed. De verwachting is dat het nog twee weken op zich laat wachten voordat die velden bespeeld kunnen worden. Dit betekent dat wij samen met Blauw Wit deze weken een nog groter capaciteitstekort hebben dan normaal en we allemaal tijdens de trainingen een beetje moeten inschikken. Wij vragen uw begrip hiervoor. Zodra de velden klaar zijn zullen onze buren deze in gebruik nemen en hebben wij als FVC de beschikking over veld 5 en 6 en kunnen we dus voortaan op twee velden trainen, zoals ook al in het nieuwe schema staat.

Pupillenvoetbal

Het nieuwe pupillenvoetbal, waar al zo lang over wordt gesproken en geschreven, is nu dus echt van start gegaan. De O6 t/m de O9 teams voetballen voortaan volgens deze nieuwe regels en er zijn dus ook eerstejaarscompetities van start gegaan die te herkennen zijn aan de even getallen achter de O. Zo is de O10 categorie wel ingevoerd als eerstejaars, maar deze speelt nog volgens de bestaande regels. O10 t/m O12 zullen per volgend seizoen de aanpassing krijgen en dus een gefaseerde invoering.

Dit alles houdt dus in dat de O7 teams voortaan spelen op een achtste veld (30 x 20 meter) met vier tegen vier spelers, zonder keeper, een klein doel en met een zogenaamde spelbegeleider. De O8 en O9 teams spelen op een kwart veld (42,5 x 30 meter) met zes tegen zes spelers, met keeper, een pupillendoel en ook een spelbegeleider. De teams vanaf zeven spelers worden nog steeds geleid door een scheidsrechter.

Wedstrijdzaken

De fysieke spelerspas behoort tot het verleden en is vervangen door een digitaal exemplaar in de nieuwe Wedstrijdzaken app van de KNVB. Spelers vanaf O13 moeten die app downloaden op hun mobiele telefoon en inloggen met hetzelfde emailadres welke bekend is bij FVC. Dat is meestal ook het email adres waarop de factuur voor het lidmaatschap wordt ontvangen. Wil je dit email adres wijzigen dan moet je dit aan de ledenadministratie van FVC laten weten, zodat deze in Sportlink kan worden veranderd.

Met deze app kun je ook zelf je pasfoto uploaden. Het behoeft geen uitleg dat hierin een recente pasfoto moet komen te staan, omdat deze gebruikt moet worden ter verificatie bij de wedstrijden. Een jeugd-, een ludieke- of vakantiefoto lijkt leuk, maar geeft problemen op het veld. Als de foto niet klopt ben je niet speelgerechtigd, dus zo spoedig mogelijk je pasfoto aanpassen! Je kunt ook je foto digitaal aanleveren bij de ledenadministratie.

Deze nieuwe app van de KNVB wordt ook gebruikt door de scheidsrechters om de controle van de spelers uit te voeren en dus belangrijk dat die foto’s ook recent en goed zijn. Zij vullen hierin ook de eindstand in van de wedstrijd en eventuele andere zaken die tijdens de wedstrijd van belang zijn. Verder wordt de app ook gebruikt voor het mobiel Digitaal Wedstrijd Formulier (mDWF). Leiders kunnen dus via deze Wedstrijdzaken app het wedstrijdformulier (vooraf) invullen. Om dit te kunnen doen moeten de leiders in het KNVB systeem bekend staan als ‘teammanager’.

Vrijwilligers

In de aanhef van dit bericht noemde ik al even die fantastische vrijwilligers waardoor FVC al die leden trainingen en voetballen kan aanbieden. En dan heb ik het natuurlijk niet alleen over de trainers of leiders, maar ook al die andere taken die uitgevoerd moeten worden door vrijwilligers. Bij FVC willen wij graag dat iedereen zijn of haar steentje bijdraagt, zodat de taken en de uren zoveel mogelijk evenredig worden verdeeld. Nu zien we nog vaak dat meerdere mensen (te) veel taken op zich nemen, omdat het toch moet gebeuren maar dit is zeker niet de bedoeling. Als iedereen een paar uren pakt is de tijdsbesteding ook klein per vrijwilliger.

Wij vragen dan ook leden, ouders, verzorgers en familieleden om zich aan te melden en in overleg vast te stellen welke taak voor hen geschikt is. Vraag een vrijwilliger naar het waarom en deze zal zeker vertellen dat het voldoening geeft en het natuurlijk leuk(er) is om dichter bij de vereniging betrokken te zijn. Wat een kick het geeft als je bijvoorbeeld met een groep een actie voorbereid en deze prima verloopt en iedereen die mee heeft gedaan tevreden is. Daarom graag bellen of e-mailen en zorgen dat FVC wordt gerund door een vrijwilligersclub waar andere alleen maar van kunnen dromen.

Scheidsrechters

We hebben vorig seizoen met onze opleiding van 18 pupillen scheidsrechters zelfs de KNVB doen verbazen. De cursusleider had nog nooit 18 cursisten opgeleid van een en dezelfde club. Daarna hebben vijf van de 18 nog eens de opleiding Verenigingsscheidsrechter gevolgd en samen met de vrijwilligers die af en toe ook wedstrijden fluiten zitten we nu op ongeveer 24 en dat lijkt misschien genoeg, maar is het niet. Veel scheidsrechters zijn ook spelend lid of hebben ook nog een andere taak op de speldagen. Daarom vragen wij ook nu weer aan leden, maar ook ouders en/ of familie om zich aan te melden voor de nieuwe cursus en opleiding die dit najaar worden gehouden.

Wij hopen dat alle leden en alle vrijwilligers weer een fantastisch seizoen gaan meemaken. Het 98ste seizoen van de Friesche Voetbal Club en over twee jaar dus het jubileum van 100 jaar. Een prachtige mijlpaal in het bestaan van FVC en een die zeker gevierd gaat worden.

Delen

Lees meer over:
FVC Nieuws Seizoen 2017-2018

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!