Scheidsrechters bij FVC - FVC

Scheidsrechters bij FVC

Scheidsrechters bij FVC

19 mei 2017 9:30

Marcel Rijpstra

Na het geweldige succes van de cursus Pupillenscheidsrechter en Verenigingsscheidsrechter willen we als FVC deze cursus en opleiding op gezette tijden gaan aanbieden aan onze leden, vrijwilligers en ouders/ verzorgers. Op deze manier kunnen we ons team scheidsrechters op peil houden en onze wedstrijden van opgeleide en gediplomeerde scheidsrechters voorzien. Dus lijkt het je leuk voetbalwedstrijden in goede banen te leiden en denk je over voldoende leidinggevende capaciteiten te beschikken om dat voor elkaar te krijgen, dan ben je de juiste persoon om scheidsrechter veldvoetbal te worden.

Definitie

Een voetbalscheidsrechter is een persoon die in een voetbalwedstrijd de beide teams controleert op het navolgen van de regels en het overtreden van de regels bestraft. Bij voetbal is er één scheidsrechter, die soms aan de zijlijnen wordt ondersteund door twee assistent-scheidsrechters of lijnrechter (ook wel grensrechter genoemd) en een vierde scheidsrechter buiten het veld.

Ambitie

De ambitie van de KNVB en FVC is dat scheidsrechters plezier uitstralen bij het beoefenen van hun hobby. Ook in de omgang met spelers en trainers op het veld. Scheidsrechters leveren altijd een positieve bijdrage aan het voetbal. Ze zijn open, benaderbaar en aanspreekbaar. Kortom: echte ambassadeurs van FVC en de KNVB.

Opleiding

FVC stimuleert leden en vrijwilligers om scheidsrechter te worden binnen de club. Mensen kunnen zich hiervoor aanmelden bij de Commissie Arbitrage en dan wordt er gekeken wanneer een (interne) cursus of opleiding door de KNVB kan worden verzorgd.

Scheidsrechter

Er zijn twee soorten scheidsrechters binnen de vereniging en KNVB. Deze twee soorten verschillen van elkaar in opleiding en ook in autorisatie. 

Pupillenscheidsrechter

  • Mag wedstrijden fluiten van JO7, JO9 en JO11 en bij voldoende ervaring JO13
  • 12 jaar en ouder
  • Cursus van twee bijeenkomsten van 2,5 uur met theorie en praktijk: totaal ± 5 uren

Verenigingsscheidsrechter
  • Mag alle wedstrijden fluiten, tot en met senioren
  • 14 jaar en ouder
  • Opleiding van vier bijeenkomsten van drie uren, zelfstudie, vier stagewedstrijden, assisteren scheidsrechter, proeve van bekwaamheid: totaal ± 30 uren

Kosten

De kosten van de cursus of opleiding tot scheidsrechter en tenue komen voor rekening van FVC mits de nieuwe scheidsrechter zich beschikbaar stelt om thuiswedstrijden te fluiten voor de verschillende teams van FVC. Er wordt uitgegaan van minimaal 10 wedstrijden per seizoen per scheidsrechter en voor twee seizoenen als (tegen)prestatie voor de door FVC gemaakte kosten.

Het nieuwe pupillenvoetbal

Met ingang van seizoen 2017-2018 wordt/ is het nieuwe pupillenvoetbal ingevoerd door de KNVB. De nieuwe wedstrijdvormen voor pupillen betekenen ook een verandering in de rol van de arbitrage tijdens de wedstrijden. Door deze veranderingen sluit de arbitrage rol zo optimaal mogelijk aan bij elke wedstrijdvorm en de leeftijd van de pupillen. Pupillen worden zo stapsgewijs één met een onafhankelijk persoon die de voortgang van het spel en de spelregels bewaakt. Uiteindelijk krijgen ze bij de 11 tegen 11 wedstrijdvorm te maken met een (verenigings)scheidsrechter.

Dit houdt in dat pupillenscheidsrechters voor de 6 tegen 6 wedstrijden (O8 en O9 vanaf seizoen 2017-2018 en O8 t/m O10 vanaf seizoen 2018-2019) ook zullen worden ingezet als spelbegeleider. Een iets andere rol dus, maar wij zorgen ervoor dat je weet wat die rol inhoudt en hoe je de wedstrijden moet begeleiden.

Aanmelden

Heb je belangstelling en wil jij die prachtige rol van scheidsrechter op je nemen, meld je dan aan!


Linken: Scheidsrechters in nieuw tenue en dit is ons FVC scheidsrechtersteam.

Delen

Lees meer over:
Scheidsrechters

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!