Het seizoen 2019-2020

Het seizoen 2019-2020

2 juli 2020 12:00

Marcel Rijpstra

De zomerstop is ingezet en de leden en vrijwilligers gaan van een wel verdiende vakantie en/of rust genieten. Op onze velden zullen alleen nog twee voetbalkampen van Cambuur worden gehouden. Het was na ons jubileumseizoen met alle festiviteiten een bijzonder jaar door allerlei zaken, maar vooral natuurlijk door de corona perikelen. Weken lang geen voetbal en uiteindelijk wel weer voetballen maar met maatregelen die langzaam weer werden versoepeld. We laten de belangrijkste zaken nog eens de revue passeren.

Senioren

Ons vlaggenschip had een moeilijk seizoen wat vooral kwam door de vele (langdurige) blessures. Zo rond de jaarwisseling en dus in de winterstop begon de ziekenboeg weer iets leeg te lopen en dat was direct zichtbaar in de behaalde resultaten. Op het moment wanneer het nog weer beter begon te lopen is het corona die ervoor zorgt dat alle (amateur)voetbal wordt stil gelegd. Op dat moment staat het team op een 11de plaats en door die plaats en de beslissing van de KNVB komt het team volgend seizoen weer uit in de eerste klasse.

In de tweede helft van het seizoen zijn de voorbereidingen begonnen voor het zaterdagvoetbal. Na de positieve beslissing in de algemene ledenvergadering van begin dit jaar ging de club op zoek naar een trainer en teammanagers. Nadat die vrij snel werden gevonden konden we beginnen met reclame maken voor de nieuwe tak. Dat resulteerde in vele toezeggingen en uiteindelijk aanmeldingen van oud- en nieuwe leden. En dus gaat FVC het nieuwe seizoen in met ook een FVC zaterdag 1 team.

Daar bleef het niet bij. Een groot deel van de tweedejaars van de huidige JO19-1 van onze club besloot om te blijven voetballen en zie daar was FVC zaterdag 2 een feit. Ook hier sloten oud leden aan die op zaterdag willen (blijven) voetballen en ook dit team is inmiddels compleet. FVC zaterdag 2 is een vrij jong team en wij zijn benieuwd wat de resultaten zullen zijn in hun startklasse.

Ook is dit seizoen gestart met een 55+ team of Walking Football, zoals dat wordt genoemd. Op de donderdagmorgen zijn rond de 12 spelers begonnen om met elkaar te trainen. Het gaat hier vooral om het fit blijven en bewegen, maar het sociale aspect is niet minder belangrijk. De trainer van het team is aardig fanatiek en dus wordt er flink gesport.

Jeugd

De negen teams van de bovenbouw stonden in hun poules in de middenmoot met uitzondering van JO15-3. Dit team stond op een eerst plaats op het moment dat de competitie werd afgebroken door de coronacrises. De 17 teams van de onderbouw wisten goed mee te komen in hun poules. De standen van de lagere teams worden niet meer bijgehouden, maar er was tevredenheid over het spel en de resultaten. Het gaat hier natuurlijk nog meer om het plezier in het voetbal. Een team willen we even noemen en dat is JO12-1 die na een voorspelde moeilijke start toch de derde plaats wist te halen. Vooral in de onderbouw zagen we vele nieuwe gezichten zich bij de teams van FVC voegen.

In de laatste weken van het afgelopen seizoen is het bestuur verschillende keren met trainers en leiders in overleg geweest voor de presentatie en invulling van het nieuwe Jeugdbeleids- en Opleidingsplan welke in het nieuwe seizoen ten uitvoer wordt gebracht. Een werkgroep zal ervoor zorgen dat dit nieuwe jeugdplan gereed is voor de start in augustus en wordt geïmplementeerd. Weer een volgende stap in de professionalisering van onze jeugdopleiding.

Leden

Vooral aan het einde van het seizoen zagen we een uitstroom van jeugdleden die stoppen of naar een andere club gaan. Dat is niet veel anders dan andere jaren. Veel vanwege begrijpelijke redenen zoals het willen spelen in een meidenteam, maar ook zonder (opgaaf van) reden. Het is altijd jammer als ouders niet eerst contact zoeken en trachten een vertrek te voorkomen. Het (kunst)gras is overal even groen. We zagen ook een sterke stijging in het aantal aanmeldingen van senioren. Dit komt vooral door het opstarten van het zaterdagvoetbal bij onze club. Als we de opzeggingen en de aanmeldingen van dit seizoen (1 juli 2019 t/m 30 juni 2020) tegenover elkaar zetten dan is onze vereniging zo goed als gelijk gebleven in ledenaantal.

Organisatie

Ook in dit belangrijke onderdeel van onze club zijn de nodige zaken gebeurd. Zo is de gehele administratie uitgeplozen en omgezet naar een nieuwe boekhoudsysteem waardoor FVC op elk moment kan zien hoe ze ervoor staan. Hierdoor zijn zaken en onderdelen makkelijker van elkaar te onderscheiden, te voorzien en kunnen we adequater reageren. Een zeer grote vooruitgang die meer dan wenselijk was en nu dus een feit.

Door deze hele exercitie is het nu mogelijk geworden om goed te bekijken en te berekenen wat de contributie zou moeten zijn om de kosten van onze club te kunnen betalen. Die standaard kosten en de opbrengsten van de kantine zijn voortaan verwerkt in het zogenaamde basispakket die aan de leden wordt aangeboden en daar zit bijvoorbeeld het trainen, de kleding en de sporttas bij in. Eigenlijk alles wat er nodig is om onze leden te laten trainen en te laten voetballen en de club autonoom overeind te houden met haar doel.

Dat hield ook in dat er een nieuwe manier van sponsoren is ingezet. Het geld wat via de sponsorgroep binnenkomt is voor het zogenaamde ‘extra pakket’ en komt dus bovenop het basispakket. We kennen nu verschillende onderdelen die gesponsord kunnen worden en dat zijn de Jeugd, FVC zondag 1, FVC zaterdag 1 en de Senioren. De genoemde onderdelen zijn nu zelf ook meer verantwoordelijk om die sponsoren binnen te halen. Van deze gelden gaat 30% naar het algemene doel van de vereniging waar de centrale kosten van worden betaald van het extra  pakket. Het andere percentage is voor het onderdeel zelf waar het extra pakket van kan worden vastgesteld. Uit de publicaties op de website moge duidelijk zijn dat dit al een flink succes begint te worden.

Algemene ledenvergadering

Ook hadden we een andere primeur in het afgelopen seizoen. Door de coronamaatregelen was het niet mogelijk om een ALV te organiseren en te houden. Toch was het noodzakelijk om bepaalde beslissingen te nemen voor de aanvang van het nieuwe seizoen. En ook daar hebben we een oplossing voor gevonden: een online ALV, mogelijk gemaakt door een speciale spoedwet. Het was voor de bestuursleden wel even wennen om tegen een laptop te praten in plaats van leden tegenover hun te hebben, maar de vergadering verliep prima. De financiële stukken zijn behandeld en de nieuwe contributie vastgesteld en dus was het doel bereikt. Allemaal waren we het er wel over eens dat we volgend keer toch weer graag in de bestuurskamer bij elkaar willen zitten.

Materialenruimte

Ook is voor en tijdens de coronastop hard gewerkt om de materiaalruimte onder de buitentrap opnieuw in te richten. De kasten voor de verschillende teams waren al jarenlang voer voor discussie en irritatie. De kasten zijn nu vervangen door ballenkarren voor de verschillende categorieën c.q. teams en met verschillende soorten ballen uiteraard. Al gauw bleek dat we nu een overschot aan ballen hebben, omdat ze nu veel efficiënter worden ingezet en gebruikt. Daarnaast is er ook een open kast gekomen voor alleen hulpattributen voor de trainingen. Dus bijvoorbeeld de dopjes, pylonen en hesjes kunnen hier worden gevonden en weer worden terug gezet. Allemaal de oplossing voor het probleem en een zeer grote vooruitgang.

Internationaal toernooi

We blijven terugkomen op het corona effect, want ook de teams die naar het internationale toernooi zouden gaan in België konden niet vertrekken en deelnemen. Alle toernooien waren afgelast en dat was natuurlijk een domper voor de jeugdteams van JO12 t/m JO15 die mee zouden gaan. Alle beoogde deelnemers hebben hun eigen bijdrage weer retour ontvangen. Gelukkig waren de opbrengsten van de acties dermate dat we de annuleringskosten konden betalen en zelfs een bedrag over hebben gehouden voor volgend jaar. Want als het maar even kan gaan de teams natuurlijk volgend jaar weer naar het buitenland, zoals de FVC traditie voorschrijft.

Kader

Wij willen als gehele club natuurlijk de trainers, leiders, commissies en vrijwilligers bedanken voor hun inzet dit afgelopen seizoen. Het is keer op keer fantastisch om te zien dat wij met zijn allen deze club niet alleen draaiende houden, maar ook haar doelstelling doen uitkomen. Het verzorgen van trainingen en het laten voetballen van haar leden. Op naar het volgende seizoen waarin we hopelijk weer zoveel mogelijk als vanouds kunnen voetballen.

Wij wensen iedereen van FVC een prettig en fijne vakantie of dat nu thuis, in Nederland of toch in het buitenland is. Veel plezier, rust lekker uit en we zien elkaar weer in augustus als de trainingen weer starten.

Tot dan!

Delen

Lees meer over:
FVC Nieuws

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!