Verslag dag 3 (15 mei) Denemarken jeugd D&C

15 mei 2016 22:15

Marcel Rijpstra

De test is gedaan, ook met een andere muziekje krijgt deze jongens niet wakker. Het is zondagmorgen en om 6:30 uur klinkt herhaaldelijk en tot in den treure de muziek uit een mobiele telefoon. Ook de eigenaar van de telefoon, een leider, geeft geen krimp. Zal het uitdraaien op ouderwetse methoden bij reisjes om slapenden wakker te krijgen? Als ik weer op zaal kom draai ik een rolgordijn omhoog en even later doe ik het licht aan. En ja, dan er begint beweging in te komen.

Erg snel is het niet en we moeten ons ook nog haasten om op tijd aan te komen voor het ontbijt. We hebben ’s morgens van 7:00 tot 7:30 uur de tijd, tezamen met nog andere verenigingen. Er zitten al aardig veel mensen te ontbijten als we aankomen. De keuze is hetzelfde als gisteren en dus prima. Onderweg naar het auditorium liepen de spelers al als zombies, maar nu zie ik enkele wazig naar hun broodjes staren als of ze verwachten dat ze er vanzelf in vliegen. De (ochtend)moeheid straalt van hun gezicht.

En dan te bedenken dat sommigen direct na het ontbijt hun eerste wedstrijd van de dag moeten spelen en wel om 8:00 uur. Een uur vroeger dan gisteren en dat voor een tweede dag, dat hakt er in. De anderen gaan weer terug naar de ‘slaapzaal’ en geven zich nog even neer. Het is droog en de verwachting is dat het in ieder geval de ochtend droog blijft. Vandaag staan weer verschillende wedstrijden op het programma. Later die ochtend komen ook de andere teams in actie.

Ook wordt onze FVC Clubtent weer opgebouwd, zodat de deelnemers aan de reis weer de lunch kunnen nuttigen, zoals ze dat noemen. Vandaag worden ook tosti’s gemaakt en opperchef Mark heeft het er druk mee. Vaardig draait hij de tosti’s op het ijzer zonder zijn vingers te branden. Ben je op bezoek en dan wordt je ook nog aan het werk gezet! Het blijkt maar weer eens hoe iedereen betrokken is bij de club en de gezelligheid ervaart en waardeert en ongevraagd de handen uit de mouwen steekt.

Ook verschillende ouders zijn aanwezig in Denemarken en ook zij krijgen de diensten van de FVC catering aangeboden. Het is uitermate gezellig rond de tent, ons eigen plekje op het sportpark. Aan het einde van de ochtend heeft het even geregend, maar het was een stuk minder (dus beter) dan gisteren. Als in de voormiddag enorm donkergrijze wolken komen aandrijven verwachten we het ergste. Maar de vele wolken drijven over en midden op de middag breekt de zon door en wordt de lucht zelfs blauw. Dit is uitstekend voetbalweer en we hopen dat het zo blijft.

De verschillende teams spelen hun wedstrijden over de dag en voor FVC 1 valt er zeker nog iets te halen. De overige teams strijden in de verliezerpoule om de beste plaats. FVC 3 had maar twee wedstrijden vandaag, maar terwijl ze er niet meer op rekenden en al anders gekleed waren of zelfs lagen te slapen kregen we het bericht dat ze nog moeten voetballen. Iedereen kleed zich in allerijl om en de slaper wordt bruut gewekt. Die zit vrij snel op zijn luchtbed, maar weet niet wat hem overkomen is. De andere zijn al weg en hij komt er uiteindelijk achteraan.

FVC 3 weet zijn laatste wedstrijd in 0-0 te eindigen, maar er moet een winnaar komen. Dan komen er penalty’s en omdat onze keeper er een stopt en de andere raak zijn sluit dit team met een winstpartij af. Mooi was het om te zien dat bij het penalty’s nemen niet alleen FVC 3 erachter stond, maar ook FVC 4 en met beide teams wordt uiteindelijk de overwinning gevierd. Daarna moet ook FVC 4 de beslissingswedstrijd spelen en ook die wordt gewonnen met penalty’s. Ook hier de steun van het andere team en beide rennen op de keeper af om het te vieren. Prachtig hoe ze met elkaar omgaan en steunen.

Na de wedstrijden worden de teams op de foto gezet door de organisatie en krijgen de deelnemers een medaille omgehangen. Er staan veel teams om dat podium heen en het is best wel druk. Opeens zien we dat een vrouw van de organisatie de spelers van FVC 3 opnieuw meeneemt naar het podium. Dan blijkt dat dit team van alle aanwezige teams op dit toernooi de Fair Play Cup (sportiviteitprijs) heeft gewonnen. Een fraaie en grote beker wordt aan het team uitgereikt. Een geweldige erkenning voor hun manier van spelen, maar ook het optreden van de coaches zit in de beoordeling.

Het FVC 2 team heeft ook wisselend gepresteerd, vooral over de laatste wedstrijd in de poule van vandaag waren ze zelf niet tevreden . Maar ook zij krijgen natuurlijk kun medailles. FVC 1 redt het tot de finale van hun poule en dat is natuurlijk geweldig. Zij worden uiteindelijk tweede en dat is een zeer goed resultaat. Ook zij worden apart gehuldigd en krijgen naast de medailles ook een fraaie beker. De medaillekast in het clubhuis kan weer open, want er komen twee fraaie bekers bij.

Daarna naar de school en omkleden om later weer naar het auditorium te gaan voor het avondeten. Het is deze keer een (koude) pasta salade met gegrilde kip en worst en keuze uit sauzen. Er wordt zichtbaar beter van gegeten dan vorige avonden. Daarna is het chillen in de zalen, wat uiteindelijk uitloopt in een kussengevecht tussen de C-teams. Het gaat er hard aan toe en er wordt aangevallen en verdedigd, soms alleen en soms in groepen.

Wat er ook opviel vandaag is dat het een stuk rustiger is geworden. Nee, niet omdat ze moe zijn maar omdat meerdere leden hun stem kwijt zijn en nu alleen nog maar kunnen fluisteren of zelfs iets wat op piepen lijkt. Zo hebben andere hun stem weer iets terug en zijn zuinig met woorden.

Vanavond kan er nog zaalvoetbal worden gespeeld. Meerdere teams zijn samengesteld, maar het is de vraag of die mensen nog wel willen. Ze zijn ook bezig met buiten voetballen, op hun verlichte schermpje ‘knives’ winnen, het inslaan van snoep voor de terugeis (ja, het is allemaal al op) of het kletsen met elkaar. De D’s komen aanlopen met stukken pizza die door een moeder zijn gehaald. Heb ik mij dan toch vergist dat er goed gegeten werd?

Vanavond mogen ze het op de laatste avond in sommige zalen wat later maken dan de afgelopen dagen. Voor hun voorbeeldige gedrag bij het slapen gaan. Het heeft misschien ook nog wel een tweede reden waarover we hier verder niet gaan uitweiden. J Morgenvroeg weer ontbijt om 7:00 uur en daarna inpakken, opruimen en schoonmaken. We hopen om 10:00 uur te rijden en zullen de voortgang van de reis via twitter melden. Verwachting is dat we rond 18:00 uur aankomen in Leeuwarden.

Tot morgenavond.

   

  

 

Delen

Lees meer over:
Internationaal toernooi 2016

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!