Terug op het oude nest voelt goed

20 april 2021 13:30

Marcel Rijpstra

Na het besluit van de Algemene Ledenvergadering aan het begin van 2020 om te starten met zaterdagvoetbal voor senioren ging het snel. Enkele weken later werd Ronald Machiela gepresenteerd als de nieuwe hoofdtrainer en niet lang daarna kwamen de eerste namen binnen van spelers. Nieuwe spelers voor FVC, maar ook spelers die terug kwamen naar hun oude club. Zo ook Jeffrey van der Galiën die meer dan zijn gehele jeugd bij FVC had gevoetbald. Waarschijnlijk dankzij corona zit hij nu in FVC 1 en heb ik voor de training een gesprek met hem.

De lichten zijn uit in het clubhuis vanwege de maatregelen van weken sluiting als een jongeman de trap op komt en tegenover mij plaats neemt in de commissiekamer op een vrijdagavond in het najaar van seizoen 2020-2021. Jeffrey is 23 jaar en stond welwillend tegenover een interview dat vooral zal gaan over de terugkeer naar zijn club FVC. Een keuze die hij bewust maakte, maar niet zomaar is genomen. Het was afwegen tussen klassen, (weer) voetballen met oude maten en ambitie.

Zaterdag

FVC_C1_Jeffrey_van_der_Galin_voetbalplaatje.jpg

Jeffrey begon ongeveer 20 jaar geleden met voetballen. Hij ging mee met zijn vader, die keeper was in een seniorenteam, naar het sportcomplex van FVC op de Hemrik. De vader van Jesse Wijbenga heeft hem toen gevraagd om te gaan voetballen en zo stond de minipupil al snel in tenue op het veld. Hij heeft alle categorieën van de jeugd doorlopen en als senior in het eerste kwam hij er maar niet tussen, waardoor de tweede selectie een logisch vervolg was. En toch voetbalde hij liever op zaterdag en niet op zondagochtend vroeg in een plaats ver van Leeuwarden.

Toen oud FVC’er Douwe Zondervan, toen trainer van Rijperkerk, hem vroeg was de keuze vrij snel gemaakt. In het team zaten nog meer spelers van FVC, zoals Tijn Dijksma. In de derde klasse ging het echter niet al te best met het team en na het seizoen verkaste hij naar Leovardia. Ook daar trof hij een oud FVC’er, namelijk Johan Groote. Het voetbal was hier toch anders, ook al zat het team in dezelfde competitie. In het tweede jaar ging het nog beter en stonden ze bovenaan en 13 punten los van nummer twee. En toen kwam corona roet in het eten gooien en uiteindelijk ging Achilles met de promotie aan de haal vanwege een beter gemiddeld puntentotaal.

Beslissing

Jeffrey bekent eerlijk dat, als ze kampioen waren geworden, hij waarschijnlijk hier niet zou zitten. Een vervolg van zijn carrière in de tweede klasse had het dan (waarschijnlijk) gewonnen in de te maken keuze. Conclusie: mede dankzij corona speelt Jeffrey weer bij FVC. Omdat zijn vader het nieuws van het voetbalwereldje in Leeuwarden nauwlettend volgt, meldde deze hem dat FVC een zaterdagteam aan het formeren was. Ook uitgerekend Jesse Wijbenga benaderde hem hiervoor en na een gesprek met hem en Ronald heeft hij gekozen voor FVC 1 op de zaterdag. Die beslissing is niet eenvoudig genomen vanwege het twee klassen lager voetballen, maar dan wel weer met (oude) vrienden.

FVC_C1_Jefffey_van_der_Galin.jpgOok al is hij een paar jaar weg geweest de sfeer bij FVC is nog steeds hetzelfde en vooral positief, ook in de nieuwe ploeg die zich wil bewijzen. In de oefenwedstrijden tegen geduchte tegenstanders ging het meer dan goed, maar de start van de competitie had hij zich anders voorgesteld. Door blessures kan het team niet op volle sterkte presteren en blijkt de selectie toch wel smal. Gelukkig zijn er spelers van andere teams, ook van de junioren, die kunnen bijspringen. Jeffrey wil vooral plezier hebben in het voetbal, presteren en een voorbeeld zijn voor de nieuwe lichting. Kampioen worden? Dat zat er volgens hem wel in als vooral blessures en corona geen spelbreker waren.

Helaas weten we nu dat dit laatste wel bewaarheid is geworden. Een groot deel van het seizoen waren de senioren verstoken van trainen en ook al is dit weer sinds enige weken toegestaan voor onder de 27 jaar, het seizoen gaat niet meer brengen wat zijn verwachting was. We gaan ervan uit dat het komende seizoen weer normaal verloopt en dat die verwachtingen alsnog kunnen worden waargemaakt en behaald.

Delen

Lees meer over:
FVC 1 FVC Magazine FVC Senioren

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!