Waarom ook alweer gaan voor teamsport? - FVC

Waarom ook alweer gaan voor teamsport?

Waarom ook alweer gaan voor teamsport?

8 april 2022 10:00

Marcel Rijpstra

Voetbal is als geen andere sport een teamsport. De omgang met de teamleden en andere leden van de club is van onschatbare waarde. Met z’n allen vorm je de vereniging, heb je doelen en zorg je voor een prettige omgeving en vriendschap. Sporten is natuurlijk ook goed voor je, je vermindert de kans op het ontstaan van hart- en vaatproblemen. Jouw lichaam blijft in vorm en je hebt minder kans op overgewicht of een hoge bloeddruk. Je kunt al gaan sporten vanaf je vierde jaar en zo er ‘in groeien’ als een prettig onderdeel van je (club)leven. Naar de sportschool gaan is natuurlijk een goed idee. Maar waarom geen teamsport? Daar zitten namelijk veel voordelen aan die hieronder worden toegelicht.

1. Samenwerken

Jij en je team hebben samen een doel. Ieder draagt op zijn eigen manier een steentje bij aan dit doel. Om het doel te behalen moet je bij teamsport samenwerken, dit is soms lastig want iedereen is anders, maar uiteindelijk is het heel goed voor je om deze competentie te ontwikkelen.

2. Vriendschap

Je maakt vrienden, je hebt namelijk al één ding gemeen, namelijk de liefde voor de teamsport die je kiest. Bij een teamsport gaan doe je niet alleen om te sporten, maar ook om nieuwe mensen te leren kennen. Teams wijzigen nog wel eens en zo leer je dus heel veel mensen kennen en dat is hartstikke gezellig. Wie weet maak je nieuwe vrienden (voor het leven)!

3. Communicatie

Duidelijk communiceren is belangrijk in een team. Je moet bijvoorbeeld bespreken welke tactiek je gaat gebruiken om er zo het beste eruit te halen. Zodra je dit niet doet of op de verkeerde manier werkt dit averechts. Wanneer je erg bescheiden bent of juist te dominant, kan dit de samenwerking belemmeren. Naast praten is luisteren ook van belang bij een teamsport.

4. Je krijgt (meer) zelfvertrouwen

Mensen die actief deelnemen aan een sport hebben meestal een verbeterd zelfbeeld. Je bent deel van een groep, je hoort erbij. Dit is een boost! Tijdens, na en voor de wedstrijd krijg je aanmoedigingen en steun. Zo krijg je meer vertrouwen in jezelf en je kwaliteiten. Hoewel je sport om fit te blijven, brengt sporten in een team nog veel meer met zich mee. Als het goed is heb je bij een teamsport veel plezier en maak je vrienden wat goed is voor je zelfvertrouwen.

5. Steun aan elkaar

Je probeert om te winnen. Je bent fanatiek en doet ontzettend je best. Omgaan met verlies is ook onderdeel van de competitie. Het is af en toe lastig om dit op de goede manier te doen. Het liefst win jij met je team iedere wedstrijd, maar helaas zullen er waarschijnlijk ook wedstrijden zijn die net iets minder goed gaan. Samen met je teamgenoten kom je er weer overheen en ga je door. De steun hoeft dus niet alleen in de sport te zijn. Er is een grote kans dat je teamgenoten er juist ook zijn buiten de sportvelden.

7. Omgaan met kritiek

Je doet je best en je zult fouten maken. Je hoort van je coach wat beter kan en/of moet. Door deze opbouwende kritiek weet je steeds beter hoe je jezelf na een foutje weer moet herpakken. Feedback hoort er bij teamsport bij en je moet maar zo denken, je kunt door deze feedback alleen maar beter worden in je sport!

8 . De verplichting

Bij een sportschool-abonnement heb je geen verplichting. Je schrijft je in voor een les, maar je kunt het ook zo weer annuleren. Wanneer je aan teamsport doet wordt dit lastiger, is dat niet de bedoeling en ga je voor elk heel seizoen. Je voelt verplichting naar je team toe en dat is een goede motivatie. Het moet geen nare verplichting worden, maar als je de sport leuk genoeg vindt, zal dit niet zo voelen. Je moet er staan en zijn voor je team, dus je bent aanwezig op de training en bij de wedstrijd!

9. ‘Derde helft’

Naast dat teamsport tijdens een training of wedstrijd zelf heel leuk is, zijn de uitjes buiten het sporten om ook heel mooi meegenomen. Maak je klaar voor speciale sportdagen, uitjes naar voetbalwedstrijden, clubfeestjes en -feesten, karaokeavonden, bingo, pubquizen en ga zo maar door. Er komt veel meer bij kijken dan alleen sporten. Vele leden en vrijwilligers zorgen ervoor dat de club kan ‘draaien’ en halen daar ook voldoening uit. En vergeet ook die derde helft niet... gezellig! Zeker bij een familiaire club als FVC!

Delen

Lees meer over:
FVC Jeugd FVC Senioren

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!