In memoriam: Sjoerd Wijbenga

27 juni 2021 21:15

Marcel Rijpstra

Beste FVC’ers,

Ons bereikte vanmorgen het droevige bericht dat Sjoerd Wijbenga vannacht is overleden en dat zijn ziekte het uiteindelijk heeft gewonnen van deze bijzondere man. Voor aanvang van het Nederlandse Kampioenschap VTT voor O15, welke vandaag op ons sportcomplex werd gehouden, is er voor hem een minuut stilte gehouden en hingen de vlaggen halfstok. In Sjoerd verliezen wij als FVC een echte clubman die in goede en mindere tijden achter zijn cluppie bleef staan en als vrijwilliger op verschillende manieren en functies FVC heeft geholpen door de vele, vele jaren heen.

Waar moeten we beginnen als we Sjoerd moeten beschrijven en wat hij voor FVC heeft betekend. Hij kwam als zesjarig jochie naar FVC om te voetballen in clubverband. Hij was dit jaar dan ook al 60 jaar lid van onze club. Op zijn 17de kwam er al belangstelling voor hem van de betaald voetbal kant. Beide clubs van Friesland wilden hem hebben en Sjoerd koos voor Heerenveen. Al na een jaar kwam hij toch weer naar zijn FVC waar hij zestien jaar in het eerste elftal speelde. Hij maakte kampioenschappen mee van de 3e klasse t/m de 1e klasse.

2018-2019_FVC_1_Sjoerd_WIjbenga.jpgSjoerd is ook nog actief geweest als jeugdleider van de teams van zijn beide zoons en ook nog als jeugdtrainer van de selectie elftallen A, B en C. Verder is hij redactielid geweest van het clubblad ‘De Spil’ en heeft hij drie jaar lang in het bestuur gezeten. Ook bij het organiseren van toernooien was Sjoerd aanwezig om een handje te helpen. Hij draaide regelmatig bardiensten op de dinsdag- en vrijdagavond. Daarnaast heeft hij de taak van consul op zich genomen. De meesten zullen Sjoerd kennen als de teammanager van het eerste elftal op zondag, waar hij vele jongens zag komen en gaan in de 18 jaar dat hij dit deed. Sjoerd was een FVC’er in hart en nieren.

‘Een grapke hoort erbij’ is een uitspraak die op Sjoerd slaat. Als leider van het eerste schreef hij ongezouten verslagen waarbij niemand werd ‘gespaard’, maar wel op een ludieke manier. In zijn Leeuwarders werden zaken beschreven en die door menigeen, zeker de scheidsrechters, werd gelezen. Niet alleen het voetbal kwam aan de orde, maar vaak ook actuele zaken van dat moment. Het resulteerde in een boekwerk met de titel: ‘(G)Rapkes visie op de wedstrijd’. Met FVC-vrienden richtte hij een dertigtal jaren gelden visclub ‘ ’t dobbertje’ op. Een unieke club volgens hem, want ze gingen een keer per jaar vissen en voor de rest waren het feestjes en partijen. Bij veertig leden werd een ledenstop ingesteld.

Voor al dit werk voor zijn en onze club was Sjoerd in het verleden al eens ‘Lid van Verdienste’ gemaakt. Vanuit de leden gingen nu stemmen op om deze bijzondere FVC’er nogmaals een eer te geven die bij deze clubman past. Vandaar dat zijn zoon Riemer op vrijdagmorgen met Dewi en andere zoon Reinder naar Sjoerd zijn gegaan met een kaart van FVC die hij heeft voorgelezen (zie tekst hieronder) en daarna hebben zij Sjoerd de gouden speld ‘FVC Erelid’ gegeven. Een zeer terechte onderscheiding voor ons clubicoon. Wij wensen zijn vrouw Dewi, zijn zoons Riemer en Reinder, hun vrouwen en kinderen, familie en vrienden veel sterkte in deze moeilijke tijd.

Tekst FVC-kaart

Beste Sjoerd,

We mutte het even over dei hevwe. Jazeker, over dei oek al fienst dat misskien niet zo leuk om in de belangstelling te staan. Het zit namelijk su das tou al 60 jaar lid bist van dien voetbalvereniging FVC. Als klein jonkje kwamst tou naar de club om dien eerste stappen in clubverband op het veld te zetten. Maar naast het voetballen hest tou veel meer betekent voor dizze club. Volgens ons hest tou wel sun bitsje alle functies had bij dizze club en dan hev ik het nog niet eens over dien maatschapelijke rol die wij zeer waarderen. Zeker en wis. Dou bleefst altid bij de club, in goeie maar zeker oek in slechte tiden, een waar clubman. Oek een vaderfiguur voor vele jongens in het eerste van FVC en dou hest er de afgelopen tientallen jaren velen zien kommen en gaan.

Sjoerd, dou bist oek bekend als de bonte hond in Noord Nederland, want met dien stukjes vanuit dien alterego Grapke konst tou skrive was wust en dat werd oek nog accepteerd. Velen, oek de scheidrechters, lazen dien stukjes en dat het oek nog resulteert in een heus boek. Prachtig man, daar hevwe veul plezier van had, van dien prachtige verslagen en verhaaltsjes. En vanwege dit alles is er een initiatief ut de leden komen om iets voor dei te doen, iets om dei te huldigen voor dit alles en dien persoon. Het bestuur staat daar volledig achter gezien dien staat van dienst. En daarom Sjoerd, kin ik dei vertellen das tou opnommen wust in de ‘galerij der Ereleden van FVC’. Wij wille dei bedanken voor alles was tou voor dizze, dien club daan hest en dat is onze ogen enorm veul. Vandaar dizze speld, als teken van onze waardering.

Sjoerd, bedankt.

Delen

Lees meer over:
FVC In memoriam
Gerelateerde artikelen:

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!