FVC Jeugdopleiding vernieuwd

25 mei 2021 15:15

Marcel Rijpstra

Met ingang van het nieuwe seizoen 2021-2022 staat de jeugdopleiding van FVC een flinke vernieuwing te wachten. De koerswijziging is zelfs zo groot dat gesproken wordt van het nieuwe FVC, mede ook vanwege de nieuw toegevoegde takken van zaterdagvoetbal voor senioren en zaalvoetbal. Met al deze vernieuwingen bruist het bij de club en is er een positieve stemming ook al heeft de club, zoals iedereen, een vervelende periode achter de rug vanwege de maatregelen. Door op de zaterdagen voetbalactiviteiten te organiseren heeft de jeugd hier gelukkig niet zoveel onder te lijden gehad. De periode is ook gebruikt om de nieuwe jeugdopleiding gestalte te geven.

Zoals eerder aangekondigd zijn er ook wijzigingen in de Commissie Technische Zaken per 1 juli van dit jaar. Robin Edens zal als Coördinator Bovenbouw de jeugd vanaf de JO13 onder zijn hoede nemen en Stefan Machiela als Coördinator Onderbouw de jongste jeugd tot en met de JO12 teams. Beide mannen hebben zeer ruime kennis van de voetballerij, zowel als speler en ook als gediplomeerd trainer en begeleider. Deze technische commissie is verantwoordelijk voor de jaarplanning en de ontwikkeling van onze jeugdopleiding en spelers.

De nieuwe jeugdopleiding zal ervoor zorgen dat de jeugdspelers gedegen trainingen krijgen op basis van gelijke kansen. Alle spelers krijgen dezelfde trainingsstof en de mogelijkheid om meer dan de normale twee keer per week te trainen. Wie dit wil kan op vrijdagmiddag aansluiten bij de zogenaamde ‘motivatietrainingen’. Op deze extra trainingsmiddag, op basis van vrijwilligheid, kunnen jeugdspelers niet alleen trainen met andere trainers en spelers, maar ook steeds wisselend op basis van geboortejaar, lengte en andere variaties. Dit komt deze jeugdleden hun spelvaardigheid en inzicht ten goede en zorgt ook voor nog meer clubgevoel en bekendheid bij de leden onderling.

Opleidingscentrum

154648465_1392374831155053_5220768017914549870_o.jpgIn het interview met Gerrit, Stefan en Johan van afgelopen zaterdag geven de heren aan dat de structuur in de jeugdopleiding wordt geoptimaliseerd en dat ook het meer zal zijn dan het begeleiden van de trainers. De club en de Coördinatoren willen ervoor zorgen dat ook de trainers worden geholpen om nog beter te worden in hun taak om onze jeugd op te leiden en aandacht is hierin belangrijk. Op dit moment wordt VTON nog gebruikt als trainingsbasis, maar langzamerhand zal volgend seizoen de eigen trainingsmethode en speelwijze de overhand nemen. FVC wil een opleidingscentrum worden voor trainers met een eigen platform. Afgezien van de stagiaires van het CIOS, die begeleid worden door de Coördinator Onderbouw en bij FVC worden opgeleid als erkend leerbedrijf, zijn alle teams voor volgend seizoen al voorzien van een eigen trainer of trainers.

Een van de doelen van FVC is dat een (zeer) groot percentage eigen spelers in de eerste teams van de zaterdag en zondag spelen. Het is belangrijk dat de oudere jeugd de kans krijgt om door te groeien naar een plaats in deze teams. Vanwege het niveau van de eerste klasse is het ook belangrijk om de jeugdopleiding daar op af te stemmen, zodat de junioren ook daadwerkelijk kunnen meekomen als ze in deze teams gaan spelen. Vandaar dat er ook wordt gestreefd om de selectieteams (minimaal) hoofdklasse te laten spelen waarin de spelers de nodige ervaring kunnen opdoen. Om die reden zal FVC in het volgende seizoen ook deelnemen aan de O23 Leeuwarder competitie met jonge spelers uit de twee eerste teams van de zaterdag en zondag en van de JO19. Volgend seizoen zullen diverse JO19 spelers al de overstap maken naar onze eerste teams.

Fundament

De jeugdopleiding is het fundament van onze vereniging en verdient alle aandacht om deze solide te maken en te houden. En minstens zo belangrijk zijn natuurlijk ook onze seniorenteams veld en straks zaal. Daarnaast heeft FVC een naam hoog te houden in nevenactiviteiten voor de jeugd en zijn de eigen georganiseerde voetbalactiviteiten op de zaterdagen van dit seizoen daar een goed voorbeeld van. Maar ook de Voetbal Fundag, jeugdkampen en hopelijk volgend jaar weer de buitenlandse toernooien en nieuwe evenementen zijn daar een vast onderdeel van. Ook deze activiteiten verbinden de spelers van de verschillende categorieën en het versterken het clubgevoel. FVC, de familiare club met een professionele organisatie en opleiding met als kenmerk gezelligheid en ook prestatie. Dit zal volgend seizoen nog meer dan voorheen het motto zijn van onze 102-jarige vereniging.

Zoals gezegd bruist het bij FVC vanwege het enthousiasme over en van alle nieuwe positieve ontwikkelingen bij de club. Wil jij nu ook volgend seizoen voetballen bij FVC?

Vraag dan een proeftraining en/of informatie aan of meld je direct aan als lid.

Wij hebben nog ruimte in alle categorieën van JO7 t/m JO19.

Tot ziens bij het nieuwe FVC!

Delen

Lees meer over:
FVC Jeugd FVC Jeugdopleiding

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!