"Hoop dat volgend seizoen normaal verloopt"

31 maart 2021 15:00

Marcel Rijpstra

Zoals elk seizoen ook dit keer een gesprek met de hoofdtrainer van FVC 1 (zon). Harold Wekema staat voor het tweede seizoen aan het roer van het eerste team in de eerste klasse F. Hij kijkt terug op een bewogen eerste seizoen en spreekt vooral over zijn verwachtingen en doel voor het huidige en volgende seizoen. Natuurlijk komt ook corona aan bod, dat van grote invloed was en is op het voetbal, ook bij de amateurs. Hij voelt zich thuis bij FVC en de club voldoet aan zijn verwachtingen. Dat dit niet geheel hetzelfde is met de behaalde resultaten is natuurlijk meer dan jammer.

Harold zit ontspannen op zijn stoel in de commissiekamer. Vooraf aan de training op de vrijdagavond (voor de lockdown) spreek ik hem en zie en hoor ik een bewogen trainer die zeer te spreken is over de club. Als buitenstaander kende hij FVC natuurlijk wel en de verwachtingen die hij had van de club zijn zeker waar(gemaakt). Het is familiare en gezellige club die weet wat feesten is ook al is dat laatste naar de achtergrond verdwenen vanwege de invloed van corona. Hij hoopt dan ook dat dit seizoen normaal verloopt en bijvoorbeeld een volgende stop het voetbal wordt bespaard.

Stijgende lijn

Het vorige seizoen liep anders dan vooraf gedacht. Aanvallers die de club verlieten en veel blessures waardoor het resultaat tegen viel. In de winterstop stond het team in de onderste regionen van de poule, een plaats waar het normaal gesproken niet thuis hoort. In het voorjaar weet het team weer resultaat te boeken door vooral een leeglopende ziekenboeg en was de stijgende lijn zichtbaar. En dan komt speler nummer 19 in het spel en wordt alles stil gelegd, zijn achternaam is Covid. Het team is dan geëindigd boven de streep van degradatie en nacompetitie, plaats nummer 11.

20201002_Hoofdtrainer_Harold_Wekema.jpg

Jammer genoeg drukt corona ook dit seizoen nog zijn stempel op het voetbal. De bekerwedstrijden konden gelukkig worden gespeeld en wist het team de volgende ronde te bereiken. Maar na een eerste competitiewedstrijd die werd verloren werden de volgende twee afgelast vanwege (positieve) besmettingen in het eigen team en dat van de tegenstanders. Op de toch al dunne selectie is het voor de trainer moeilijk om volledig te trainen, vastigheid en routine te krijgen in spel en posities. Hierdoor is er bijvoorbeeld bij uitval (te) weinig keuze in spelers en dat heeft invloed op de stabiliteit van het team. De uitval betekent ook dat er straks veel moet worden ingehaald wat weer een druk programma met zich mee brengt. Zoals nu bekend is wordt de competitie niet meer herstart.

Daar komt bij dat door de start van een zaterdagelftal ook verschillende zondag jongens zijn overgestapt. Prachtig voor de club natuurlijk, want we hebben nu al twee seniorenteams op de zaterdag maar een aderlating voor het eerste van de zondag. Gelukkig hebben oud-leden ook hun weg (weer) gevonden naar het eerste zondag elftal, waardoor er een welkome aanvulling kwam op de overgebleven selectie. Met de teamspirit zit het wel goed en met dit team wil hij graag weer de stijgende lijn van vorig seizoen oppakken en op een plaats in de middenmoot uitkomen. Naast alle andere spelers is hij zeker blij met een internationale speler die onlangs aan het team is toegevoegd. Het is nog wachten op de FIFA voor de bevestiging van de overschrijving. Hopelijk kunnen er dit seizoen nog wedstrijden worden gespeeld.

Wij-gevoel

Harold geeft aan dat er veel contact is met Bestuurslid Technische Zaken, de trainers van FVC 1 en de JO19-1 en dat is een goede zaak voor nu en de toekomst. Er komt zeker potentieel aan uit de jeugdteams en dat is positief voor de eerste seniorenelftallen. Het feit dat er nu keuze is tussen de zondag en de zaterdag als voetbaldag zal veel jeugdleden bij de club houden. Harold noemt/roemt ook als pluspunt het wij-gevoel binnen de teams en de club en een goed voorbeeld daarvan is de inzet die is getoond om dit seizoen vele nieuwe sponsoren aan zich te binden, waaronder twee nieuwe hoofdsponsors.

Naast het trainen heeft hij begin dit seizoen ook een presentatie gehouden voor de andere trainers van de club. Laten zien waar hij en de club mee bezig zijn, laten meekijken in de ‘keuken’ van het eerste elftal en de manier van trainen. Het geeft maar weer eens aan dat er binnen de club aandacht is voor elkaar en men gebruikt maakt van elkaars kennis. Harold is ervan overtuigd dat het team met het geleerde in en van de trainingen, mits volledig aanwezig en de ervaring van wedstrijden er stappen moeten en kunnen worden gemaakt met als resultaat een stabiel team en een goede plaats op de ranglijst. Volgend seizoen mag dit andermaal worden bewezen met veel nieuwe jeugdleden die aan de selectie worden toegevoegd.

Delen

Lees meer over:
FVC 1 (zon) FVC Hoofdtrainer FVC Interview FVC Magazine

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!