Frank is FVC vrijwilliger en legt uit

27 november 2020 17:30

Marcel Rijpstra

Even voorstellen is wel zo netjes natuurlijk. Mijn naam is Frank van Collectief en ik ben vrijwilliger bij FVC. Bij een voetbalclub zijn veel verschillende taken, groot en klein, die uitgevoerd moeten worden om de club te laten ‘draaien’, zoals dat zo mooi heet. Deze taken worden uitgevoerd door vrijwilligers die het leuk vinden om de club te helpen en zo eigenlijk ook hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Met zijn allen zijn wij dus FVC.

Een club is een vereniging van mensen die een doel hebben en met zijn allen ervoor zorgen dat dit doel uitgevoerd kan worden. Een club is dus geen bedrijf waar je een service van afneemt of een product koopt. Nee, wij zijn met z’n allen de club en dus ook met zijn allen verantwoordelijk om ervoor te zorgen dat het doel, het laten voetballen van de leden, blijft bestaan tot in lengte van jaren. Naast de leden en donateurs zijn ook de ouders van de jeugdleden belangrijk. Ook zij zijn deel van die vereniging en worden geacht te helpen om hun kinderen te kunnen laten voetballen. Met een dergelijk groot korps aan vrijwilligers moet het zeker mogelijk zijn om de taken goed te verdelen om zo iedereen met een kleine inspanning bij te laten dragen aan het succes van onze club.

Omdat veel mensen bij de club niet precies weten wat bepaalde taken inhouden zal ik de komende tijd uitleg geven. Op die manier is het voor de vrijwilligers in spé wellicht een inspiratie om ook actief te gaan deelnemen aan die Friesche Vrienden Club, zoals FVC ook wel wordt genoemd. Ik kan je verzekeren dat het voldoening geeft en het is fantastisch om met een team vrijwilligers/ vrienden ergens de schouders onder te zetten en mijlpalen c.q. hoogtepunten te bereiken en de club in de beste vorm te laten draaien. Je bent meer dan welkom!

Teammanager

Vroeger ook wel bekend onder de naam van leider en natuurlijk ook uitgevoerd door vrouwen. Vaak zijn dit ouders van jeugdleden die deze taak op zich nemen. Het is prettig om het samen te doen, gezellig natuurlijk maar ook om niet te kwetsbaar te zijn. Met een kleine 30 teams zijn dit al ongeveer 60 mensen die je nodig hebt om deze taak te kunnen uitvoeren. Deze taak is ook uit te voeren als je zelf niet hebt gevoetbald, zeker bij de onderbouw en als je het met z’n tweeën doet. Je zorgt ervoor dat alles rond het team geregeld wordt en is.

FVC_logoachtergrond_1622x906_Vrijwilligers.jpg

De teammanager zorgt bij een thuiswedstrijd ook voor de opvang van de begeleiding van de tegenstander en maakt ze wegwijs op ons sportcomplex. Vooraf aan de wedstrijd zorgt hij ervoor dat het veld gereed is en eventueel uitgezet met pionnen en goals. Na een wedstrijd zorgt hij dat de jeugd zich ook in de kleedkamer gedraagt en deze netjes wordt achtergelaten en neemt eventueel vergeten kleding mee. De teammanager is ook de contactpersoon voor de ouders en spelers bij de club. Hij zorgt dat de vragen worden beantwoord of bij de juiste vrijwilliger terecht komen.

Een ouder vertelde mij eens dat hij het een vrij eenvoudige taak vond. In de week even in de teamgroepsapp een berichtje sturen waar en hoe laat de wedstrijd van de zaterdag wordt gespeeld en regelen wie de shirts gaat wassen. Het is natuurlijk mooi als iemand zich zo gemakkelijk voelt bij de taak, maar er zit toch wel meer aan vast. Aan het begin van het seizoen krijg je bijvoorbeeld de teamtas uitgereikt van de Commissie Kleding. Hierin zitten de wedstrijdshirts die bij elke wedstrijd worden uitgedeeld aan de spelers. Ook zitten hier de oefenballen, de aanvoerdersband en een scheidsrechter fluitje in en de teammanager is verantwoordelijk voor deze tas.

Voor of aan het begin van seizoen is er de bijeenkomst voor de teammanagers waarin informatie wordt verstrekt en opmerkingen kunnen worden gedeeld met de TC Jeugd. Hij is ook de beheerder van de teamgroepsapp waarin alle informatie rond de club en het team worden gedeeld. Hierin zitten de ouders van de jeugdspelers en bij de bovenbouw vaak (ook) de spelers. Zoals eerder gemeld zet hij door de week in de groepsapp waar en hoe laat er moet worden gespeeld op de zaterdag. Hij spreekt ook af met de (ouders van de) spelers waar ze samenkomen om te vertrekken bij een uitwedstrijd. Het kan per keer, maar beter is om aan het begin van het seizoen met de ouders bijeen te komen om een rooster te maken voor het wassen van de shirts en eventueel voor het rijden.

De meest belangrijke taak is dat de teammanager het voorbeeld is voor de jeugdspelers. Hij stimuleert en ziet er op toe dat jeugdspelers zich ten opzichte van eigen begeleiding, medespelers, tegenstanders, scheidsrechters en publiek in woord en gebaar correct gedragen en in voorkomende gevallen spelers terechtwijzen en (indien nodig) eventueel maatregelen nemen. Er moet vooral plezier zijn bij het trainen en voetballen en dat de jeugd weer blij en voldaan naar huis gaat, ook bij een eventueel verlies. Het gaat vooral om goed en eerlijk ‘communiceren’ en samenwerken.

Respect_vrijwilligers_FVC.jpg

Volgende keer weer een andere taak binnen de club.

Wil jij als lid nu ook iets betekenen voor de club of als ouder voor je (klein)kind, neem dan contact op met bestuurslid jeugdzaken.

Wij bedanken hier ook nog maar eens de vele vrijwilligers die FVC rijk is en ervoor zorgen dat we met z'n allen onze club runnen!

Delen

Lees meer over:
FVC Frank FVC Vrijwilligers

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!