Sporten op kunstgras

18 juli 2019 21:00

Marcel Rijpstra

Zoals de afgelopen jaren al meerdere keren het geval is geweest zijn er onlangs ook weer publicaties geweest over het sporten op kunstgras. Daarin wordt door vier hoogleraren gesteld dat de conclusie van het RIVM, ´de risico´s zijn verwaarloosbaar´, voorbarig is geweest. Ze zeggen verder dat kinderen zo goed als mogelijk moeten worden beschermd bij en na het spelen op kunstgras.

Onderzoek

De kunstgrasvelden voldoen aan de veiligheidseisen van het Rijksinstituut voor Veiligheid en Milieu (RIVM) dat tevens in een onderzoek stelt dat het gebruik van deze velden veilig is. In de uitzending van Zembla in 2016 werd dit onderzoek ter discussie gesteld.

Duidelijkheid

De KNVB en de Vereniging van Sport en Gemeenten (VSG), die gemeenten en sportverenigingen adviseert over kunstgrasvelden, willen meer duidelijkheid. Daarom hebben zij inmiddels regelmatig een overleg gepland met het RIVM.

FVC volgt nog steeds de ontwikkelingen met grote aandacht en heeft hierover inmiddels contact met bv Sport, die verantwoordelijk is voor de velden in de gemeente Leeuwarden. Vooralsnog is er geen reden om niet op onze velden te trainen en hierop geen wedstrijden te spelen. Zodra er meer nieuws beschikbaar komt, zullen wij hierop terugkomen.

Wel namen we het advies over van de KNVB/ bv sport om te trainen in lange broek en lange mouwen en na afloop zorgvuldig te douchen. Tevens adviseren wij ouders/ verzorgers hun kinderen mee te geven niet te spelen met de rubberkorrels. Deze voorzorgsmaatregelen zullen naar onze mening het vermeende risico tot een minimum beperken.

Bestuur & Jeugdbestuur Friesche Voetbal Club

Delen

Lees meer over:
FVC Accommodatie Kunstgrasvelden

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!