Sportcomplex Wiarda rookvrij!

1 juli 2018 6:00

Marcel Rijpstra

Zoals wij op 30 december van het vorige jaar al aankondigden is het goede voornemen van destijds nu een feit: sportcomplex Wiarda is vanaf heden rookvrij. Dat betekent dat er op het sportcomplex, ook op het parkeerterrein, niet meer gerookt mag worden. En dit alles in het kader van de landelijke ‘Rookvrije generatie’ campagne waarin wordt gestreefd om het rookvrij opgroeien van kinderen vanzelfsprekend te maken.

In samenwerking met onze buurvereniging en de bv Sport is al eerder vorig jaar een verkenning gestart voor een rookvrij sportcomplex Wiarda. Dit mede in het kader van de ‘Rookvrije generatie’ campagne van de Hartstichting en het rookbeleid voor sportaccommodaties van de gemeente Leeuwarden. De drie partijen hebben verschillende keren overlegd en contact gehad en zijn positief over de uitkomst die nu effectief wordt.

Het doel van de ‘Rookvrije generatie’ is om rookvrij opgroeien vanzelfsprekend te maken. Ieder kind dat geboren wordt, moet de kans krijgen om volledig rookvrij op te groeien. Zonder het slechte voorbeeld van rokende mensen om zich heen. Zonder de verleiding van glimmende pakjes en toegevoegde smaakjes aan sigaretten. In elke fase van het opgroeien willen ze kinderen beschermen tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Zodat ze opgroeien als een generatie die zélf kan en zal kiezen voor een gezonde, rookvrije toekomst. En dit geldt zeker (ook) voor sportaccommodaties.

Kinderen brengen op onze sportaccommodatie veel vrije tijd door. Vaak wordt op verenigingen nog gerookt; langs de lijn, op de tribune of het balkon of terras. Sporten en roken passen niet bij elkaar. Sporten is gezond, terwijl (mee)roken ongezond is. Een rookvrij sportterrein biedt kinderen een gezonde en veilige omgeving om te sporten. Want zien roken, doet roken. Zeker als dit mensen zijn waar zij naar opkijken zoals ouders, andere sporters, trainers en leiders.

Een rookvrij sportterrein heeft een hoop voordelen:

  • het geeft kinderen het goede voorbeeld
  • het beschermd onze kinderen van (mee)roken en verleiding tot roken
  • het heeft minder afval van sigarettenpeuken en -pakjes
  • het zorgt voor positieve aandacht voor de sportvereniging
  • het beschermd onze (vijf) kunstgrasvelden
  • het heeft sinds de aankondiging leden en vrijwilligers aangezet tot het stoppen met roken

De gemeente Leeuwarden heeft vorig jaar de eerste stap gezet door de gebieden om de binnensportaccommodaties van de bv Sport heen per 1 september 2017 rookvrij te maken. Dit wordt zelfs ter plekke aangegeven met belijning en de resultaten zijn goed te noemen. Zelfs kinderen van rokende ouders wijzen hen erop dat ze buiten de rookvrije zone moeten gaan staan roken. De gemeente zal met ingang van volgend jaar ook de buitensportaccommodaties gefaseerd rookvrij maken. Bewust van dit feit zijn daarom de drie partijen met elkaar gaan praten over hoe we dit het beste kunnen aanpakken en invoeren.

Beide voetbalclubs op sportcomplex Wiarda hebben toen besloten om de rookvrije zone per 1 juli 2018, vandaag dus, in te laten gaan, zodat wij per deze datum en het nieuwe seizoen voldoen aan de voorwaarden van de bv Sport en de gemeente Leeuwarden.

De besturen van de twee clubs hopen op een ieders medewerking, zodat wij een rookvrij sportcomplex kunnen aanbieden aan onze huidige en nieuwe generatie voetballers. Help elkaar, zeker in het begin, als men per ongeluk toch een sigaret opsteekt er even aan te herinneren dat dit niet meer de bedoeling is. Sportcomplex Wiarda is vanaf nu rookvrij.

Bedankt.

Delen

Lees meer over:
FVC Jeugd FVC Nieuws sportcomplex Wiarda

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!